Yen saiki sampeyan kuwatir babagan dalan karir lan ngalami kesulitan, muga-muga sampeyan bakal entuk panglipur liwat layangku.


halo? Sawise mikir babagan carane ndhukung sampeyan, aku mutusake nulis layang kanggo sampeyan kanthi ati-ati. Aku bakal nulis sawetara tembung kanthi pangarep-arep layang iki bisa menehi kekuwatan lan semangat.

Istilah kang digunakake kanggo nyebut generasi mudha diarani pangilon ing jaman iku. Nalika aku kuliah, kita diarani generasi Milenial. Nanging, ora suwe, ana generasi sing nyerahake telung perkara: pacaran, nikah, lan babaran. Sawisé iku, muncul generasi sing nyerah 5 prakara kaya ndhuweni omah lan nyerahake hubungan manungsa, lan generasi malah nyerahake 7 perkara sing ngilangake impen lan pangarep-arep. Generasi kita lagi susah, ta? Nalika isih enom, saben dina kita diwulang sekolah, ngrungokake guru, lan sinau sing tenanan. Dadi, kita nindakake, nanging ora ana sing tanggung jawab kanggo akibate. Sejatine, ilmu sing disinaoni ing sekolah ora ana gunane ing kahanan saiki. Nalika kita tiba ing mburi, nalika kita ora sengaja tiba, utawa nalika kita salah belokan lan kesasar sedhela, ora ana sing ngajari carane tangi lan golek dalan. Layang iki bisa uga rada presumptuous, nanging nyuwun ngapura lan aku bakal ngandhani sampeyan babagan buku sing mbantu aku nalika nandhang susah.

Ana legenda yen angsa ora nangis sajrone urip, nanging sadurunge mati, angsa kasebut nggawe swara sing paling apik lan nangis sadurunge mati. Pramila karya pungkasan para seniman asring diarani tembang angsa. 『The Old Man and the Sea』 misale jek dadi lagu angsa saka novelis Amerika 『Hemingway』. Pancen nggumunake yen Hemingway, sing dakanggep penulis paling apik ing abad kaping 20, nulis crita babagan segara sing amba lan jembar nggunakake wong tuwa, bocah lanang, segara, marlin, lan bintang. Nanging, alesan aku pengin menehi rekomendasi buku iki amarga aku pengin ngomong babagan urip 『Hemingway』 tinimbang nilai sastra. Nalika maca buku iki, aku mbayangno wong tuwa sing berjuang ing segara mbukak. Aku uga weruh generasi kita berjuang kanthi kuatir babagan masa depan lan ora ngerti apa sing kudu ditindakake, sanajan dheweke kerja keras. Ora ana bedane antarane kita, sing dibuwang menyang segara lan perang ing jagad sing galak iki kanthi rasa wedi sing ora ana watese, lan wong tuwa sing berjuang dhewe ing segara. Saiki kita bakal nglakokake pelayaran sing angel iki tanpa janji utawa koordinat, ora ngerti sapa mungsuh lan suwene kita kudu perang. Kita dipeksa perang karo saben liyane lan malah nggawe pilihan nemen kanggo hadiah disebut marlin.

Aku maca 『Wong Tua lan Segara』 lan mikir banget babagan iki. Apa sing digayuh wong tuwa ing pungkasan? Apa wong tuwa sing kelangan marlin iku wong sing kalah? Aku wong tuwa iku juara. Sanadyan rampasan wis digawa, aku ora nyerah lan berjuang nganti pungkasan. Ing kahanan sing ora ana pungkasan, aku ngimpi liwat lintang. Aku tansah janji sesuk. Ndhuwur kabeh, kita bali kanthi slamet. Dheweke uga ninggalake aset kanggo generasi sabanjure: bocah enom. Nanging, wong tuwa ing novel lan wong tuwa ing kasunyatane beda. 『Hemingway』 mungkasi uripe dhewe, ninggalake cathetan bunuh diri sing ujar, "Aku kesepian kaya bolam lampu sing arus mandheg lan filamene pecah." Piyambakipun pikantuk Bebungah Pulitzer, Bebungah Nobel Sastra, jenius, fame, kasugihan, lan nikah kaping papat, nanging aku kepingin weruh kenapa dheweke nggawe pilihan sing ekstrim. Mungkin dheweke ora duwe 'impen' ing taun-taun pungkasan. Aku percaya yen dheweke duwe impen, dheweke bakal ngowahi uripe akeh wong. Aku uga wis owah dadi luwih apik sawise maca permata novel.

Jaman biyen, nalika aku durung dewasa tinimbang saiki, aku kepeksa kerja keras lan berjuang kanggo menangake kompetisi. Nanging, nalika aku entuk pengalaman lan ngembangake katrampilanku, kedadeyan kasebut dumadakan owah. Ing masyarakat kita, barang mung winates, lan ana sing ora bisa diisi karo pamrih lan srakah. Liwat buku iki, aku ngerti maneh yen wong biasa lan wong ringkih iku penting ing masyarakat iki lan larang regane kanggo wong, lan aku uga makhluk sing ringkih sing ora khusus. Ing novel, wong tuwa iki perang piyambak ing segara mbukak kanggo dangu 84 dina. Mesthi wae, ora perlu kepenak yen ndeleng wong tuwa utawa mbandhingake, nanging sing penting saben dinane wong tuwa ing novel kasebut ngimpi.

Aku ora ana jawaban sing bener nalika milih karir. Nanging, aku mikir apa sing aku nyiapake saiki nyenengake lan nyenengake, lan yen bener, aku mikir proses persiapan uga bakal seneng. Pungkasane, aku bakal mungkasi kanthi pangarep-arep, yen maca layang iki, sampeyan uga bakal ngrasakake apa sing dakrasakake setahun kepungkur babagan impen-impen sing ditindakake dening wong tuwa ing novel sajrone 84 dina.