Apa data mining, cara liya kanggo ndeleng donya? Ayo sinau babagan definisi, kasus, proses, area aplikasi, lan kemungkinan pangembangan data mining ing mangsa ngarep.


Saben uwong wis mesthi wis pengalaman ilang bis pungkasan utawa sepur subway ing paling sapisan lan njupuk mendhoan ngarep ing wayah wengi. Ing jaman biyen, Seoul, Korea Selatan, wiwit ngoperasikake bis ing wayah wengi supaya wong bisa nggunakake transportasi umum tinimbang taksi ing wayah wengi. Rute bis ing wayah wengi diputusake adhedhasar data volume lalu lintas ing stasiun sepur lan bis utama. Kajaba iku, nalika nggolek buku ing pusat blanja online, sampeyan bisa uga nemoni 'produk sing uga dideleng pelanggan sing ndeleng produk iki' lan 'buku sing disaranake sing disesuaikan.' Kanthi cara iki, teknologi data mining wis ana ing urip kita. Saiki, teknologi data mining diterapake ing macem-macem lapangan kayata transportasi umum, pusat perbelanjaan online, mesin telusur Internet, layanan jaringan sosial, lan industri finansial. Data mining nuduhake proses pangolahan lan pangolahan data kanggo entuk kesimpulan sing migunani adhedhasar teori statistik lan daya komputasi komputer. Owah-owahan apa sing bakal ditindakake data mining ing urip kita?

Data minangka produk saka proses pangolahan donya lan ngowahi dadi wujud sing luwih gampang kanggo kita ndeleng. Data bisa ana ing wangun apa wae, kayata data teks ing basa tulis, data foto, uga swara lan video. Mining, tegese 'kanggo mine,' lan data digabungake, lan istilah data mining digawe. Tujuan data mining yaiku nemokake hubungan lan pola nggunakake data. Data mining minangka bidang teknik industri, lan uga nggambarake inti saka teknik industri, yaiku nganalisa karakteristik obyek tartamtu liwat metode statistik lan teknik komputer.

Data teks bisa dipikolehi liwat kiriman pangguna ing jaringan sosial, lan data numerik bisa dipikolehi liwat owah-owahan rega saham ing pasar finansial. Kepiye data sing dipikolehi saka macem-macem papan bisa diproses? Iki ditindakake liwat metodologi sing diarani statistik lan alat sing diarani pemrograman. Rong tugas utama ditindakake: mbusak data sing ora perlu lan nindakake analisis statistik ing data sing isih ana.

Kepiye data sing dipikolehi kanthi cara iki digunakake? Data mining ora mung mengaruhi urip saben dina, nanging uga mengaruhi owah-owahan ing masyarakat lan bangsa sakabèhé. Google, mesin telusur perwakilan, nyoba prédhiksi owah-owahan ing masyarakat kanthi sakabehe kanthi nggunakake frekuensi istilah telusuran tartamtu. Contone, yen frekuensi istilah telusuran sing ana hubungane karo penyakit kadhemen kayata kadhemen, topeng, lan obat kadhemen mundhak, bisa disimpulake yen epidemi kadhemen bakal kedadeyan ing wilayah sing amba.

Amarga data bisa ana ing wangun apa wae, ora ana watesan ing wilayah sing bisa ditrapake data mining. 'Teknologi pangolahan basa alami', sing terus aktif sajrone 10 taun kepungkur, duweni potensi gedhe. Para sarjana ngembangake penerjemah universal kanthi nggunakake data sing akeh banget. Malah saiki, sarjana terus riset kanggo nggawe donya ngendi kita bisa komunikasi karo saben liyane ora preduli apa basa kita digunakake. Yen alangan basa ilang, jagad bakal owah kanthi cara sing beda karo saiki. Salajengipun, robot intelijen buatan sing bisa ngobrol kanthi alami nggunakake basa manungsa bakal dikembangake lan bakal dadi mitra obrolan kanggo wong tuwa nalika umure masyarakat. Skala industri kesehatan, sing nyedhiyakake layanan medis khusus kanthi nganalisa sinyal awak kanthi nyata, bakal tuwuh. Kajaba iku, teknologi data mining bisa berkembang ing pirang-pirang wilayah, kayata penyelidikan kriminal sing nggunakake macem-macem jaringan data CCTV kanggo nglacak penjahat.

Kanthi cara iki, kita ndeleng pitakonan apa data, proses data mining, area aplikasi, lan kemungkinan pangembangan mangsa ngarep. Minangka filsuf Prancis Marcel Proust ngandika, 'Penemuan sing bener ora nemokake tanah anyar, nanging ndeleng kanthi mata anyar,' teknologi data mining uga bakal menehi kita mripat kanggo ndeleng donya kanthi cara anyar.