Panen energi minangka teknologi sing ngoptimalake efisiensi energi kanthi nyuda jumlah energi.


Smartphone, jam tangan, laptop, bolam lampu, pemanasan. Apa ana sing padha? Iki minangka barang sing didorong dening energi. Sawetara digunakake kanthi ngowahi energi listrik dadi energi cahya. Prinsip konversi energi, ing ngendi siji bentuk energi diowahi dadi bentuk energi liyane, ditrapake kanggo kabeh piranti sing digunakake. Contone, sawetara perkara ngowahi energi listrik dadi energi kinetik. Nanging, kaya sing kita ngerti, sajrone proses konversi energi, sebagian besar energi dibebasake menyang lingkungan kanthi bentuk energi panas. Efisiensi energi sel bahan bakar yaiku 60%. Efisiensi energi yaiku jumlah energi output dibandhingake karo energi input. Efisiensi energi sel bahan bakar bisa dianggep dhuwur. Dadi, mundhut energi sing signifikan dumadi nalika proses konversi energi. Nanging, teknologi dikembangake kanggo ngoptimalake efisiensi energi kanthi nyuda jumlah energi sing bisa dibuwang, lan iki minangka teknologi panen energi.

Panen energi minangka teknologi sing ngumpulake energi sing ora bakal boroske ing urip saben dina lan ngowahi dadi listrik. Kaya kasebut ing ndhuwur, ngumpulake energi panas sing dipancarake sajrone konversi energi ing piranti elektronik. Ing skala cilik, tekanan utawa gesekan sing kedadeyan nalika kita ndemek smartphone utawa menet keyboard laptop uga dikumpulake minangka energi. Secara umum, malah getaran lan panas sing diasilake nalika mobil utawa pesawat dioperasikake dikumpulake lan digunakake minangka energi.

Panen energi mbutuhake piranti sing bisa ngumpulake macem-macem energi sing dipancarake saka lingkungan, lan ana sawetara prinsip sing ditrapake kanggo piranti iki. Kaping pisanan, ana efek piezoelektrik, yaiku energi mekanik kayata getaran, tekanan, utawa dampak diowahi dadi energi listrik liwat unsur piezoelektrik. Tuladhanipun panganggening efek piezoelektrik ingkang saged dipuntingali wonten ing padintenan inggih menika recorder ingkang nyimpen gelombang swara awujud gelombang radio. Nalika prinsip iki ditrapake kanggo panen energi, tekanan sing diasilake saben wong mlengkung sendi kayata dhengkul utawa sikut ngasilake listrik. Bisa ngasilake energi lan ngembangake remot kontrol sing ngowahi energi kinetik kanthi mencet tombol bali dadi energi listrik.

Prinsip liya sing ditrapake kanggo piranti panen energi yaiku efek termoelektrik. Efek termoelektrik minangka istilah umum kanggo efek sing makili hubungan antarane energi termal lan energi listrik. Utamane, nalika rong bahan kanthi suhu sing beda digabung amarga efek Peltier, prabédan voltase kedadeyan amarga beda suhu, nyebabake arus mili. Kanthi nempelake unsur iki menyang piranti, energi panas sing diasilake dening panas sing diasilake dening awak utawa mesin kita bisa diowahi dadi energi listrik lan digunakake.

Kajaba iku, prinsip sing bisa digunakake ing piranti panen energi kalebu efek fotoelektrik lan resonansi elektromagnetik. Efek fotolistrik minangka fenomena ing ngendi elektron obah lan arus mili nalika cahya saka frekuensi tartamtu utawa luwih dhuwur dipancarake ing logam. Bisa digunakake kanggo ngowahi energi cahya saka srengenge utawa bolam bali menyang energi listrik. Sabanjure, resonansi elektromagnetik yaiku generasi energi listrik minangka sistem spin elektron utawa nuklir saka atom kanthi momen magnetik nyerep energi frekuensi resonansi nalika medan magnet bolak-balik ditrapake saka njaba. Ing kene, momen magnetik nuduhake kekuwatan magnet lan sebanding karo kekuatan lan dawa magnet. Iki bisa ditrapake nalika nggawe terminal kertu sing nganggo energi medan magnet sing diasilake nalika kertu diusap utawa dicap.

Panen energi minangka teknologi tahap awal sing durung dikomersialake, lan conto sing ditampilake ing teks iki yaiku teknologi sing saiki dikembangake utawa bakal dikembangake ing mangsa ngarep. Nanging, ing mangsa ngarep, nalika kabeh cara panen energi iki rampung lan terintegrasi, kita ora perlu maneh nggawa baterei kanggo ngisi mesin kanthi kapisah. Kanthi mung mbungkus bangkekan lan ndemek awak, jaman komputer sing bisa dianggo kanthi efisien bakal diwiwiti sing bisa nyerep macem-macem jinis energi sing dipancarake ing sekitar sampeyan lan digunakake minangka energi sampeyan dhewe. Lan bisa uga paningkatan efisiensi energi sing diakibatake saka panen energi kanthi efektif bisa nyuda konsumsi sumber daya bumi, sing alon-alon suda. Yen teknologi iki dikomersialake, apa ora bisa mbantu lingkungan lan manungsa? Aku ngarep-arep kanggo ndeleng teknologi groundbreaking iki dadi kasunyatan ing mangsa cedhak.