Jam 8.50 tanggal 16 April 2014, kapal penumpang Korea Selatan Sewol kacilakan lan ambruk. Kedadeyan iki ndadekake sedhih banget kanggo wong Korea.


Wong mati njalari wong liya sedhih. Utamane, kelangan sanak keluarga utawa kanca sing cedhak bisa dadi kaget, lan mikir babagan kedadeyan kaya ngono ing anggota kulawarga bakal ninggalke rasa sedhih sing ora bisa dibayangake. Sedhih banget, nganti mung ndeleng kanca sing seda saka wong sing cedhak karo dheweke, dheweke bakal nangis. Kanthi cara iki, kita kabeh nangisi sedane wong sing cedhak karo kita, lan iki bisa uga amarga wong-wong sing wis tilar iki biyen dadi wong sing mbentuk identitas 'kita'. Yen 'aku' sing ana karo dheweke minangka disk bunder, ninggalake tegese potongan disk ilang, nggawe aku ora lengkap. Lan sing luwih gedhe ukuran sing siji Piece manggoni, sing luwih gedhe spasi kosong lan pain ing kita.

Senadyan lara iki umum, kita kadhangkala ngrasa lara ati amarga seda wong sing ora njupuk sepotong. Contone, iki kedadeyan nalika ndeleng kahanan sing kembang garing sadurunge mekar, yaiku, bocah utawa remaja mati. Dibandhingake karo pejahe wong tuwa sing urip kepenak banjur lunga kanthi kepenak, patine luwih gedhe pengaruhe marang wong-wong ing sakiwa tengene lan malah njalari wong-wong sing ora ngerti dheweke ngrasa sedhih. Apa urip ing ngarepe urip mudha mujudake urip kang kepenak lan tentrem utawa rerangkening dalan kang eri, terus urip iku mujudake berkah lan hakekat uripe manungsa. Mula aku ora bisa ngrasakake lara ati nalika ndeleng murid enom sing durung mulai.

Prastawa Feri Sewol sing kedadean biyen ing Korea gawe kagete masyarakat Korea nalika kacilakan. Jumlah sing tiwas, kira-kira 300, nggegirisi, nanging kasunyatan manawa akeh korban sing dadi siswa sekolah menengah ing lelungan nambah kejutan. Lumrahe, kabeh bangsa padha kecemplung ing rasa sedhih, lan aku uga mesakake banget. Ana ombak-ombak bela sungkawa ing kene, pita kuning digantung ing kene, lan ora ana acara hiburan ing TV sauntara. Iki minangka perkara sing lumrah banget kanggo ditindakake ing kahanan ing wektu kasebut, lan malah seri tumindak kasebut ora bisa ngilangi rasa sedhih sing dirasakake dening masarakat.

Nanging, ing kahanan iki, acara sing ora bisa dingerteni terus. Saka sanalika sawise kacilakan nganti saiki, macem-macem masalah ing saubengé kacilakan kasebut terus muncul tinimbang dirampungake. Kabar kasebut langsung dilaporake sawise kacilakan kasebut kaget banget. Sanalika ana kabar yen ana kacilakan maritim, kabar yen untung kabeh penumpang bisa ditulungi. Nanging sadurunge wong bisa ambegan lega, laporan wis didandani. Pungkasane, akibat saka kacilakan kasebut dadi bencana, lan kepercayaan marang media sing nggawe kesalahan nglaporake mudhun. Masalah uga dumadi nalika proses ngluwari sawise kacilakan. Saperangan kru, kalebu kapten, nilar kapal lan mlayu, lali tugas kanggo nylametake penumpang nalika kapal kasebut kacilakan. Pengawal Pantai lan Angkatan Laut, sing kudune cepet-cepet dikirim kanggo nylametake, kepiye wae ndeleng kapal kasebut tenggelam nganti pirang-pirang jam. Kajaba iku, dicethakaké ana Cheonghaejin Shipping, pemilik saka Sewol Ferry, ilegal remodeled lan dilakokno kapal, lan anggepan saka collusion antarane politik lan bisnis antarane Coast Guard lan perusahaan nyelametake A uga wungu. Iku pancene kekacoan total, karo rincian didhelikake dicethakaké liyane efforts kanggo mutusake masalah Laka.

Ing umurku nalika kacilakan, aku rumangsa ngerti dalanku ing saindenging jagad. Aku ngerti yen masyarakat sing kita urip dudu papan sing resik lan kedadeyan sing ora dikarepake asring kedadeyan. Nanging, nalika ndeleng rentetan kedadean sing njeblug amarga kacilakan siji iki, aku dadi frustasi lan malah ngrasa sedhih. Bentrokan ganas antarane polisi lan demonstran sing kedadeyan ing upacara pengetan Feri Sewol durung suwe iki cukup nggawe wong sing lara amarga kedadeyan Feri Sewol.

Kedadean Feri Sewol ndadekake kita kabeh padha sedhih amarga jelas tragedi tumrap para siswa enom. Nanging, kahanan iki luwih dadi kesempatan kanggo nuduhake pasuryan gundhul saka masyarakat Korea. Lan ing pasuryan gundhul masyarakat Korea, ana sumelang minangka gedhe minangka Sewol Ferry kedadean dhewe. Sedhih kasebut bisa uga ana rasa salah lan pait ing antarane wong diwasa, sing ngrasa yen masyarakat Korea ora bisa ngrangkul kanthi tenanan sanajan seda sing nggegirisi, apa maneh nglindhungi para siswa enom. Mugi-mugi wekdalipun masyarakat kita saged nglangkungi lara-lara menika lan diwasa supados mboten ngraosaken sedhih ingkang isin menika.