Aku percaya yen penyakit modern sing ora bisa ditambani bisa ditanggulangi liwat riset sel induk. Ayo ngobrol babagan sel induk, inti saka riset perawatan modern kanggo penyakit sing ora bisa ditambani.


Gagasan kepengin urip dawa lan sehat minangka kepinginan sing wis diduweni manungsa wiwit jaman biyen. Nanggepi, teknologi medis diteliti kanggo nambani penyakit sing ora bisa ditambani, salah sijine yaiku obat regeneratif. Istilah obat regeneratif bisa uga ora pati ngerti ing wiwitan, nanging konsep kasebut ora angel. Ide iki kanggo nambani penyakit sing ora bisa ditambani nggunakake sel induk. Mesthine, unsur sing paling penting ing obat regeneratif yaiku sel induk, lan pentinge wis ditekanake bubar. Sel induk duwe macem-macem kegunaan, lan riset aktif ditindakake ing pirang-pirang negara.

Sel induk yaiku sel sing bisa dadi jaringan apa wae ing organisme. Sèl anyar sing dibédakaké saka sel induk bisa ngganti sel sing lara, sing minangka prinsip dhasar obat regeneratif. Amarga umume penyakit sing ora bisa ditambani disebabake karusakan ing jaringan awak, akeh penyakit sing ora bisa ditambani bisa diobati nggunakake sel induk. Contone, nalika sel induk diwenehake menyang wilayah sing rusak amarga serangan jantung, sel induk kasebut mbedakake dadi sel anyar sing mbentuk sel jantung lan nambani wilayah sing rusak. Kajaba iku, penyakit Parkinson, salah sawijining penyakit otak degeneratif, disebabake mati sel saraf sing ngetokake dopamin, lan transplantasi jaringan otak janin minangka perawatan sing paling efektif. Nanging, transplantasi jaringan otak janin nyebabake masalah sosial, lan alternatif paling apik kanggo iki yaiku perawatan nggunakake sel induk. Sèl induk bisa digunakake ora mung kanggo nambani penyakit sing ora bisa ditambani nanging uga minangka conto kanggo riset pangembangan obat anyar utawa tes kimia. Kajaba iku, sel induk bisa digunakake kanggo nambani rambut rontog lan nyegah penuaan kulit, nyumbang kanggo ningkatake kualitas urip manungsa.

Daya pendorong sing ngidini sel stem mbedakake dadi macem-macem sel yaiku kemampuan diferensiasi sing diduweni sel stem. Diferensiasi bisa digolongake dadi telung jinis gumantung saka derajat: totipotensi, versatility, lan pluripotensi. Totipotensi nuduhake kemampuan kanggo mbentuk siji entitas lengkap, contone yaiku endhog sing dibuahi. Versatility nuduhake properti sing bisa mbedakake kabeh jinis sel sing nggawe entitas, sanajan ora bisa nggawe entitas wutuh. Pungkasan, pluripotensi nuduhake kemampuan kanggo mbedakake mung dadi jinis sel sing winates. Ing saben organ awak kita ana sawetara sel induk, nanging sel induk iki pluripoten, yaiku sel induk kanthi kemampuan diferensiasi sing rada sithik sing mung bisa mbedakake dadi jinis sel sing winates.

Jinis sel punca kalebu sel punca embrionik, sing nggunakake embrio, lan sel punca diwasa, sing ana ing awak manungsa. Bubar, sel induk pluripoten sing diinduksi digawe kanthi ngindhuksi dediferensiasi sel sing dibedakake wis muncul.

Ing sel induk embrio, embrio nuduhake endhog sing dibuahi sing dibentuk kanthi nggabungake sperma lan endhog. Sèl induk embrio diekstrak saka embrio sawisé pembuahan nanging sadurunge implantasi. Amarga sèl induk embrio asalé saka sèl sing misah, kemampuan diferensiasi apik banget. Nanging, amarga nduweni kemampuan diferensiasi sing apik, dheweke duwe potensi dadi sel kanker, mula teknologi sing tepat dibutuhake. Kajaba iku, nyebabake masalah etika amarga diekstrak saka endhog sing dibuahi, lan uga ana masalah yen penolakan kekebalan bisa kedadeyan nalika ditransplantasikan menyang pasien.

Sèl induk embrionik kloning minangka jinis sel induk sing ditliti kanggo ngatasi watesan sel induk embrionik sing ana. Sèl induk embrionik kloning ora diekstrak saka endhog sing dibuahi, nanging saka embrio kloning sing digawé sacara artifisial nggunakake inti lan endhog sel somatik. Mulane, nggunakake inti sel somatik pasien bisa ngatasi masalah penolakan kekebalan. Nanging, amarga embrio kloning uga bisa dideleng minangka organisme urip, masalah etika kayata karusakan urip lan kloning manungsa muncul.

Beda karo sèl induk embrionik, sèl induk diwasa ya iku sèl induk sing ana ing awak manungsa lan ana ing jumlah cilik ing saben organ. Amarga iku sel sing ana ing awak manungsa, ora ana masalah karo penolakan kekebalan lan minangka sel induk sing paling gampang ditangani. Nanging, kaya sing kasebut sadurunge, kemampuan diferensiasi sing kurang minangka watesan sel stem diwasa.

Sèl induk anyar sing bisa ngatasi watesan saka rong jinis sel induk sing ditepungi ing ndhuwur saiki lagi diteliti. Sel induk pluripoten sing diinduksi, yaiku sel induk sing digawe kanthi nyebabake dediferensiasi sel sing wis rampung diferensiasi, digawe saka sel siji, mula ora ana masalah etika kanggo ngrusak urip. Kajaba iku, amarga nduweni kemampuan diferensiasi sing apik, bisa mbedakake kabeh jinis sel ing awak. Nanging, akeh riset isih dibutuhake sadurunge komersialisasi.

Saliyane watesan sing muncul saka riset sel induk dhewe, riset sel induk ngalami kesulitan amarga oposisi sosial sing ora etis riset sel induk lan peraturan hukum. Nyatane, Inggris minangka siji-sijine negara sing sah ngidini riset sel induk. Dadi, sel induk duweni nilai utilitas tanpa wates, nanging isih ana dalan sing dawa kanggo komersialisasi. Nalika riset aktif babagan sel induk maju, kita ngarepake dina nalika sel induk bakal langsung digunakake kanggo rasa seneng manungsa.