Aku maca 『Gene egois』. Lan aku mikir babagan makna prilaku altruistik kewan.


『Richard Dawkins』 ngendika ing bukune 『Gen egois』 menawa prilaku altruistik minangka ciri unik manungsa sing mbedakake saka kewan dudu manungsa. Kaping pisanan, prilaku altruistik sing diomongake dening 『Richard Dawkins』 ing kene ditetepake minangka jinis pengorbanan kanggo ningkatake kasempatan wong liya kanggo slamet nalika ngedhunake rasa senenge dhewe, yaiku, kemungkinan urip. Nanging, sawise maca buku kasebut, aku wiwit takon marang pratelan penulis yen mung manungsa sing tumindak altruistik. Kepiye carane bisa nerangake prilaku altruistik kewan sing wis dakalami nganti saiki? Aku bakal ngatur pratelan 『Richard Dawkins』 lan pratelan sing nentang, lan nulis pendapatku.

Ing buku iki, 『Richard Dawkins』 menehi conto prilaku altruistik kewan. Dheweke nambahake manawa iki dudu upaya kanggo ngrembug babagan motivasi sadar kewan, lan motivasi sadar ora ana hubungane karo definisi altruisme. Tinimbang fokus ing prilaku altruistik lan egois ing tingkat individu, dheweke nerangake egoisme lan altruisme individu nggunakake hukum dhasar egois genetik. Diterangake manawa pangorbanan diri sing paling altruistik ing kewan digawe dening para ibu marang bocah-bocah, lan alasan utama yaiku reproduksi. Keistimewaan gen dumunung ing kasunyatan sing padha replikator, lan kabeh makhluk urip negesake hukum sing padha berkembang dening beda ing tingkat kaslametané entitas self-replicating. 『Richard Dawkins』 nerangake prilaku lan evolusi kewan saka perspektif gen. Saka perspektif, ing ngendi dheweke nyinaoni hubungan antarane prilaku kewan lan evolusi, dheweke nemtokake gen minangka unit prioritas paling dhuwur saka seleksi alam. Dipuntedahaken bilih altruisme, ingkang nyakup tumindak altruistik dhateng tiyang sanes, ugi minangka karya 『Gene mentingake diri』 ing mburi diskusi.

Wiwit saiki, kita bakal njelajah bantahan kanggo 『Richard Dawkins』 『Gen egois』, fokus ing buku 『Denis Noble』 『The Music of Life』. Argumentasi 『Richard Dawkins』 pungkasane ngasilake reduksionisme sing ekstrim. Ing buku iki, determinisme biologis Richard Dawkins, sing ngupaya obyektivitas ilmiah, dikritik amarga ora adil sacara ilmiah. Denis Noble, sarjana penting ing biologi sistem, mbantah kanggo ndeleng fenomena urip saka perspektif terpadu tinimbang saka perspektif genetik. Ing panemune, urip minangka proses, jaringan kompleks ekspresi prilaku. Ing konteks iki, 『Denis Noble』 ngandharake yen 『Richard Dawkins』 ora konsisten ing posisine babagan strategi, meme, lan fenotipe sing stabil kanthi evolusi. Dheweke uga ujar manawa biologi sistem makroskopik lan holistik luwih persuasif tinimbang reduksionisme mikroskopis lan determinisme biologis, yaiku, teori gene-sentris.

Aku mikir loro argumen penulis saben duwe titik. Nanging, sing dakkarepake kanggo fokus yaiku makna prilaku altruistik ing tingkat kewan individu. Aku pengin nggunakake singa vegetarian 『Little Tyke』 minangka conto. 『Tyke』 kalebu spesies singa, sing diklasifikasikake minangka karnivora, nanging ora diwenehi daging sing ngemot getih kewan wiwit cilik. 『Tyke』 mung mangan suket lan panganan karnivora sing dipangan mung susu. Ing sekitar 『Tyke』, sampeyan bisa ndeleng kanca kewan sing mung katon ing kartun, karnivora lan vegetarian, nongkrong bareng kaya ing Disney World. Carane nerangake iki? Yen sampeyan takon 『Richard Dawkins』 lan 『Denis Noble』 apa sing dikira babagan kasus iki, dheweke bakal ngomong, "Iki minangka ciri entitas sing ora biasa ing ekosistem," lan saben wong isih bakal mratelakake panemune.

Ayo padha antisipasi bantahane. Argumentasi 『Richard Dawkins』 bakal nuduhake altruisme ing tingkat individu kewan. Nanging, iku mung bakal ngiyataken hukum genetis dhewe lan ora bakal nimbang ing kabeh apa jenis mupangati prilaku altruistik ing tingkat kewan kanggo manungsa utawa apa manungsa kudu sinau luwih. 『Denis Noble』 bisa uga ngritik 『Gen egois』, kanthi ujar manawa sifat manungsa ora bisa diterangake kanthi 'interaksi dialektik' antarane ciri biologis lan budaya. Mbok menawa ora ana sing disebutake khusus babagan prilaku altruistik kewan non-manungsa.

Aku ora maksud kanggo ngritik wong-wong mau amarga ora njupuk pertimbangan kuwi. Amarga iku dudu perane. Nanging, yen dheweke ngerti yen fenomena kasebut ana lan bisa nindakake riset, aku mikir yen ana sing ngira yen ana masalah sing kudu digatekake lan mung kasebut lan nerusake. Aku pengin nyathet yen kasus kaya mengkono ora mung kedadeyan ing wong sing jenenge 『Tyke』, nanging bisa dimangerteni minangka fenomena sing kerep kedadeyan ing masyarakat.