Teori Connectionism utawa connectome yaiku teori ing ilmu kognitif sing nyatakake kabeh aktivitas mental manungsa bisa dijlentrehake liwat connectome.


Awak kita digawe saka sel. Ana kira-kira 37,2 triliun sel ing awak kita. Antarane wong-wong mau, kira-kira 86 milyar sel mbentuk otak, lan sel otak kasebut diarani neuron. Siji neuron umume dipérang dadi telung bagéan: dendrit, awak sel, lan akson. Dendrit minangka bagéan sing nampa sinyal listrik saka neuron liya, awak sel minangka bagéan sing sacara harfiah minangka pusat sel, lan akson minangka bagéan sing ngirim sinyal listrik sing ditampa saka dendrit menyang neuron liya. Ing titik ing ngendi loro neuron ketemu saben liyane, ana sing diarani sinaps. Contone, nalika akson neuron A lan dendrit neuron B ketemu, ana celah sing disebut sinaps ing antarane. Sinyal listrik diowahi dadi neurotransmiter ing pungkasan akson A, nyebar menyang sisih liya ing celah sinaps, tekan dendrit B, lan diowahi dadi sinyal listrik maneh. Nanging, siji neuron disambungake menyang neuron sing ora kaetung. Dendrit saka neuron sing diarani A disambungake menyang mayuta-yuta utawa puluhan yuta akson, lan akson A disambungake menyang jumlah dendrit sing padha. Supaya neuron bisa murub, ambang voltase tartamtu kudu ngluwihi, lan nalika jumlah sinyal listrik sing ditampa neuron saka sawetara neuron liyane ngluwihi ambang kasebut, neuron kasebut murub. Yen voltase rada cendhak, neuron kasebut ora bisa ngirim sinyal listrik menyang neuron sabanjure.

Teori Connectionism utawa connectome yaiku teori ing ilmu kognitif sing nyatakake kabeh aktivitas mental manungsa (pikiran, emosi, lan liya-liyane) bisa dijlentrehake liwat connectome. Dadi apa connectome? Sampeyan mbokmenawa wis krungu tembung genom ing sawetara titik. Genom minangka tembung sing nuduhake kabeh set gen organisme. Genom nemtokake penampilan individu, aktivitas metabolisme sing kedadeyan ing awak, lan akeh perkara liyane. Contone, kanthi nganalisa genom wong, sampeyan bisa ngerteni kepiye kemungkinan wong kasebut kena penyakit Alzheimer. Yen genom nuduhake kabeh gen, connectome nuduhake sambungan, yaiku, kabeh sambungan. Ing kene, sambungan nuduhake sambungan antarane neuron. Ing mangsa sing adoh, teknologi bakal berkembang kanthi cukup kanggo nggayuh tahapan sing bisa mbukak kanthi rinci babagan 86 milyar neuron ing otak manungsa disambungake. Miturut teori Connectionist, ing wektu iki kita bakal bisa maca pikirane wong saka connectome dheweke.

Cara kanggo sinau connectome karo teknologi saiki winates banget. Sejatine, pisanan, bagean otak dicopot lan dipotong dadi lapisan tipis kanthi nggunakake mesin. Banjur, pirang-pirang lapisan dianalisis siji-siji ing mikroskop, lan gambar kasebut dilebokake ing komputer. Banjur, komputer nganalisa lan sintesis akeh gambar rong dimensi kanggo nggawe gambar telung dimensi. Mulane, nalika sinau connectome, saiki mung otak mati bisa digunakake. Teknologi pemindaian non-invasif kayata fMRI ora cukup canggih kanggo mbedakake neuron individu, lan mung bisa menehi katrangan babagan bagean otak sing nanggapi nalika stimulus ditrapake.

Dadi apa gunane nganalisa otak sing mati? Kanggo mangerteni iki, sampeyan kudu ngerti babagan rong aspek otak lan pikiran. Pandangan pisanan saka otak lan pikiran yaiku sing bisa dideleng ing urip saben dina. Saben dina, kita mikir banget babagan keprigelan kita, banjur mikir babagan kudu nyiyapake piring. Kajaba iku, kita bisa seneng nalika ngujo pemandangan sing apik utawa nonton acara hiburan televisi, utawa bisa nesu lan banjur dadi seneng. Saben wektu, dalan lan pola sinyal listrik sing mili liwat neuron ing otak kita terus ganti. Bisa diarani kaya kali sing mili. Nanging, kanggo mili kali, kudu ana dasar kali. Dasar kali iki minangka penghubung. Dibandhingake karo kacepetan ilining kali, katon amben kali cukup konstan. Kajaba iku, connectome tetep dibandhingake karo sinyal listrik sing mili kanthi cara siji utawa liyane kanthi cepet. Senadyan emosi kita beda-beda, saben wong duwe kapribaden dhasar dhewe. Iki amarga saben connectome individu ngandhut karakteristik kuwi. Kajaba iku, ciri sing ora gampang owah saka wektu (contone, kenangan saka kanak-kanak) kabeh bisa katon minangka dumunung ing connectome, kang kaya alur. Nanging, connectome ora tetep padha ing salawas-lawase. Kaya amben kali erodes lan owah-owahan katon minangka kali mili, connectome kita uga ganti. Nalika kita sinau kanggo jurusan dhewe, nonton program hiburan, utawa nesu, sinyal listrik sing mili liwat neuron kita mboko sithik ngganti tampilan connectome kita. Ing tembung liyane, aliran sinyal listrik lan connectome interaksi. Iki ngendi connectome umume dibedakake saka génom. Genom ora tau owah saka wektu sperma lan endhog dibuahi nganti pungkasane urip individu. Nanging, connectome ora deterministik minangka genom amarga bisa ngganti gumantung pengalaman. Connectome minangka konsep sing nyakup alam lan nurture, saengga luwih unggul tinimbang génom kanggo nerangake manungsa. Thanks kanggo iki, hipotesis inti saka connectionism, "Sampeyan connectome Panjenengan," lair.